WAARBIJ KAN DE ALLERGIEDIËTISTE HELPEN ?

Begeleiding bij:
  • VOEDSELALLERGIE EN INTOLERANTIE 
  • SPIJSVERTERINGSSTOORNISSEN





SPIJSVERTERINGSSTOORNISSEN

Een allergiediëtiste is een diëtiste die zich verder heeft gespecialiseerd en voedselallergieën en intoleranties en spijsverteringsproblematiek. De functie van maag en darmen is het verteren en opnemen van voedingsstoffen uit de voeding. Wanneer voeding niet of onvoldoende verteerd wordt in het maag-darm kanaal, kunnen er spijsverteringsklachten ontstaan. Deze klachten kunnen door verschillende zaken veroorzaakt worden.

Beschadigingen van de darm zoals bij de ziekte van Crohn of Coeliakie, kunnen de werking van de darmen verstoren. Een andere oorzaak kan zijn dat er onvoldoende spijsverteringsenzymen aanwezig zijn in de darmen waardoor je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Een voorbeeld van intolerantie is lactoseintolerantie. Hierbij ontbreekt het enzym lactase in de darmen.

Nog andere oorzaken van spijsverteringsklachten kunnen zijn: 

Prikkelbare darm syndroom, Diverticulitis, Collitis Ulcerosa, een bacteriële infectie van de darm, een voedselallergie, een verstoring van het microbioom in de darmen, een verstoorde schildklierwerking, een operatie aan de darmen, diabetes, ...


Symptomen van spijsverteringsproblemen kunnen heel uiteenlopend zijn:

      • een opgeblazen gevoel
      • gasvorming
      • winderigheid
      • diarree
      • constipatie
      • buikkrampen, buikpijn
      • borrelende darmen
      • vermoeidheid, ...

BOEK HIER EEN AFSPRAAK VOOR VOEDINGSADVIES






VOEDSELALLERGIE EN INTOLERANTIE 

 Je kan bij een allergiediëtiste terecht na de diagnose van een voedselallergie en een voedselintolerantie.  Maar ook bij een vermoeden van een allergie of intolerantie kan je bij een allergiediëtiste terecht. Na het stellen van de diëtistische diagnose, bepaalt ze of je doorverwezen dient te worden naar een specialist, dit in overleg met de huisarts en de patiënt. Indien doorverwijzing voor verder onderzoek niet nodig blijkt, kan ze zelf aan de slag met een behandelplan.


HOE WERKT DE ALLERGIEDIËTISTE?

Een allergiediëtiste zal tijdens een eerste intake gesprek een anamnese afnemen. Dat wil zeggen dat je medische voorgeschiedenis besproken wordt. Je klachten worden uitgebreid besproken en je huidige voedingsgewoonten worden overlopen. 

Er wordt nagegaan of je reeds een diagnose gekregen hebt voor je klachten. Indien je geen diagnose hebt gekregen, zal de diëtiste beslissen of het nodig is je door te verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek. Dit gebeurt steeds in overleg met de huisarts en de patiënt. 
Wanneer een doorverwijzing niet nodig is, wordt er een behandelplan opgestart. Dit zal inhouden dat je een klachtendagboekje dient bij te houden en dat je een aangepast dieet voorgeschreven krijgt. Hoe vaak je op consultatie dient te komen is afhankelijk van patiënt tot patiënt.

Begeleiding door een gediplomeerde diëtiste is bij spijsverteringsproblematiek en voedselallergie en intolerantie zeer belangrijk om tekorten te vermijden. Een te eenzijdige voeding kan op langere termijn tekorten in het lichaam veroorzaken en ten nadele zijn van je algehele gezondheid.



BOEK HIER JE AFSPRAAK VOOR VOEDINGSADVIES


Heb je vragen of wil je meer uitleg over het bovenstaande, neem dan contact op via kristelblockx@gmail.com of 089/65.95.00