KERST: LOW-FODMAP KERSTDINER

 

Patiënten met prikkelbare darm kijken vaak op tegen feestmaaltijden. Ze vertellen me dat ze angst hebben achteraf maag-darmklachten te hebben of zelfs wanneer ze nog aan tafel zitten. Wanneer je bij een ander bent uitgenodigd is het heel vervelend als je tijdens de maaltijd naar het toilet moet rennen omdat de maaltijd door jou slecht verteerd wordt. Met deze recepten zal je merken dat je een lichte maaltijd hebt en er nog een plaatsje over is voor een van de kerstdesserts.

KNOLSELDERPUREE MET TONGROLLETJES


Knolselderpuree:

Ingrediënten(4 personen)

400 g aardappelen
800g knolselder (schoongemaakt afgewogen)
peper, nootmuskaat en zout
1/2 dl lactosevrije lichte room

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en maak de knolselder schoon. Snijd ze beiden in kleinere partjes. Kook de aardappelen en de knolselder tot ze goed gaar zijn in dezelfde kookpot. Gier af. 
Pureer met een pureerstaaf en haal daarna door een passe-vite. Indien je geen passe-vit hebt, kan je ook een gewone staafmixer met mengkom gebruiken of zelfs een cutter machine.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Roer er de lactosevrije room doorheen. Klaar!


Gepocheerde tongrolletjes

Ingrediënten (4 personen)

4 x 3 tongrolletjes (zeetong)
3 dl bouillon (LOW-FODMAP Maggi tuinkruiden)
50g rivierkreeftjes
1 eetlepels mayonaise
1/4 eetlepel mosterd
gemalen peper, zwarte peper
enkele blaadjes jonge spinazie, lente-ui of bieslook

Bereidingswijze:

Pocheer de tongrolletjes gedurende 20 min. in de bouillon. Neem ze af met een schuimspaan.
Neem een kommetje en meng  de mayonaise met mosterd. Breng op smaak met zwarte peper.

Serveertip:
Schik de knolselderpuree op een bord en strijk het uit. Leg de tongrolletjes in de puree. Strooi hierover enkele rivierkreeftjes. Neem een slagroomspuit of gebruik een plastic zakje. Doe er de mayonaise/mosterddressing in en doorprik de zak met een stokje. Spuit hiermee hier en daar een toefje dressing op het bord. Kruid het geheel een beetje af door er gemalen peper over te strooien. Garneer met enkele jonge blaadjes spinazie, lente-ui of fijngesneden bieslook.


HERTENFILET MET POMPOENPUREE EN WITLOOF


Ingrediënten (4 personen)

600g hertenfiletgebraad
300 ml wildfond
600g oranje ronde pompoen
1/2 dl lactosevrije room
peper, zout, noosmuskaat, tijm, laurier
olie
8 kleine stronkjes witloof

Bereidingswijze:

Start met de bereiding van de pompoenpuree. Maak een pompoen zuiver en snijd in stukken. Kook gaar en giet af. Pureer de pompoen met een pureerstaaf en haal daarna door een passe-vite. Indien je geen passe-vit hebt, kan je ook een gewone staafmixer met mengkom gebruiken of zelfs een cutter machine.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Roer er een geutje lactosevrije room doorheen. Klaar!

Verwarm je oven voor op 200°C. Marineer het filetgebraad met olie, peper en zout. Bak het goudbruin in een pan met een kleine hoeveelheid olie. Leg hierna het filetgebraad in een ovenschotel en schuif het in de oven gedurende 10 minuten. 
Stoof de stronkjes witloof aan in een pan en kruid af met peper en zout. Voeg deze daarna toe bij het filetgebraad in de ovenschotel. Leg ze rond het gebraad. Je kan ook een aparte ovenschotel gebruiken voor het witloof. Besprenkel het witloof geregeld met zijn eigen jus.

Deglaceer de pan waar je het hertenfilet net in gebakken hebt met wildfond en voeg er de lactosevrije room, 1 blaadje laurier en een takje tijm aan toe. Laat goed inkoken. Kruid opnieuw met peper en zout. Dit is je saus.
Haal het gebraad en witloof na 10 min. uit de oven en laat even rusten onder aluminiumfolie. Snijd nu het gebraad in plakken.

Serveertip:

Strijk de pompoenpuree uit op je bord. Maak een lange streep. Zo kan je het filetgebraad er mooi op schikken. Leg enkele plakjes hertenfilet op de pompoenpuree. Schik hiernaast 2 stronkjes witloof. op het bord. Serveer in een apart kommetje de saus.

Meer info nodig? 
Ga een kijkje nemen in de blog met info over PRIKKELBARE DARMEN of  WAARBIJ KAN DE ALLERGIEDIÊTISTE HELPEN? 
Contact opnemen kan via e-mail op kristelblockx@gmail.com of 0479/95.88.12