KERST: LOW-FODMAP KERSTDESSERTS

 


Als je nog een gaatje over hebt na het hele kerstdiner en je van zoet houdt, dan zal je de desserts zeker niet afslaan. Bekijk de 6 FODMAP-arme desserts. Laat het een bron van inspiratie zijn. Met kleine aanpassingen maak je verschillende variaties mogelijk!!


LOW-FODMAP PANNA COTTA


Ingrediënten ( 4 personen)
300 ml lactosevrije yoghurt
125 ml lactosevrije volle room
100g tafeksuiker
1 sinaasappel
4 gelatineblaadjes

Bereidingswijze:

Start met het weken van de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water gedurende 6-7 minuten.
Breng in een steelpannetje de room met 50g suiker aan de kook. Laat doorkoken tot de suiker goed is opgelost (4 min.) Haal de pan van het vuur. Haal de gelatineblaadjes uit het water, knijp de geweekte gelatine uit en los op in de warme room. Blijf heel goed roeren. Wanneer alles goed is opgelost zet je de pan in een kom met ijskoud water. Blijf goed in de melk roeren. Wanneer de room een beetje is afgekoeld kan je er de lactosevrije yoghurt onder roeren. Verdeel over kommetjes en laat opstijven in de koelkast.

Serveertip:

Breng het sap van 1 sinaasappel aan de kook in een kookpot samen met 50g suiker. Roer goed onder en laat inkoken tot de gewenste dikte. Serveer de panna cotta met een dun laagje warme sinaasappelcoulis.
Heb je liever koude coulis dan los je 1 blaadje geweekte gelatine op in de sinaasappelcoulis wanneer die nog warm is. Goed omroeren. Laat de coulis al roerend afkoelen. Verdeel dan de coulis over de panna cotta en laat opstijven in de koelkast.


Variaties hierop:

Aardbeiencoulis: 
Je gebruikt dezelfde werkwijze als de sinaasappelcoulis.

Liever eenvoudig?
Gebruik geen coulis om de panna cotta op te werken maar voeg gewoon een stokje vanille toe aan de room wanneer je deze aan het koken brengt. Snijd hiervoor een vanillestokje open en schraap het leeg. Je krijgt mooie zwarte stipjes in je panna cotta.

Liever plantaardig?
Gebruik amandelmelk/kokosmelk/quinoamelk/rijstmelk. Vervang gelatine door agar agar. Volg het recept.

Hou je van mokka/chocolade? 
Los oploskoffie/chocolade op in de room terwijl je hem aan de kook brengt. Kan zowel bij plantaardige melk als bij lactose vrije melk.

********

LOW-FODMAP TIRAMISU


Ingrediënten (4 personen)

250g lactosevrije mascarpone
30g bloemsuiker
3 eieren
lange vingers ( bvb glutenvrij van Schär)
1 kopje espresso
cacaopoeder

Bereidingswijze:

Splits de eieren en klop het eiwit en de eidooiers apart stijf. Voeg de bloemsuiker bij de eidooiers alvorens ze op te kloppen. Spatel de lactosevrije mascarpone onder de opgeklopte eidooiers.  Voeg bij dit laatste mengsel het opgeklopte eiwit. Spatel voorzichtig onder elkaar.
Neem een ovenschotel of dessertglaasje. Laat de vingerkoekjes heel kort in de espresso weken alvorens je ze in de ovenschotel of het glaasje schikt. Breng hierover een laagje mascarponemengsel aan. Indien je een grote ovenschotel gekozen hebt kan je dit herhalen en laagjes maken.
Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Net voor het serveren kan je cacaopoeder over het dessertje strooien met een zeefje.

********

LOW-FODMAP CHOCOLADEMOUSSE 

(Grootmoeders recept, zonder slagroom)


Ingrediënten (4 personen) 

4 eiwitten
1 eidooier
100g pure chocolade
20g bloemsuiker

Bereidingswijze:

Klop de eiwitten samen met de bloemsuiker stijf. Klop de eidooier op. Smelt de chocolade op een laag vuurtje in een steelpan. Laat de gesmolten chocolade al roerend afkoelen. Voeg dan pas de eidooier toe. Goed omroeren. Voeg hier het opgeklopte eiwit aan toe. Voorzichtig om spatelen om de luchtigheid te behouden!

Serveer met enkele chocoladeschilfers pure chocolade.

********

FRAPPUCCINO VAN AMANDELMELK



Ingrediënten:

200 ml Amandelmelk
1 koffielepel oploskoffie
ijsklontje
cacaopoeder

Bereidingswijze:

Doe de amandelmelk, oploskoffie en het ijsklontje in de blender. Je bekomt vanzelf een schuim bij het mixen. Serveer de frappuccino in een glaasje en schep er de schuim op. Werk af met een beetje cacaopoeder.

********

KOKOS CAPPUCCINO


Ingrediënten:

200 ml kokosdrink
1 kleine espresso 75 ml
lactosevrije slagroom
cacaopoeder

Bereidingswijze:

Warm de kokosdrink op en meng met een hoeveelheid espresso. Klop de slagroom op. (Lactosevrije slagroom is lekker zoet, je hoeft geen suiker toe te voegen). 
Giet de cappucino in een glaasje en werk af met de slagroom en een beetje cacaopoeder.

Mogelijke variaties:

Wanneer je plantaardige cappuccino wenst te maken, kan je gebruik maken van soja opkloproom.

Variaties op de melk zijn:
quinopamelk
havermelk
rijstmelk
lactose vrije melk

********

Meer info nodig? 
Ga een kijkje nemen in de blog met info over PRIKKELBARE DARMEN of HOE WERKT EEN ALLERGIEDIETISTE
Contact opnemen kan via e-mail op kristelblockx@gmail.com of 0479/95.88.12